Gyártósorok állhatnak le egy EU-s döntés miatt

„Műanyagipari szakértők szerint lehetetlen helyzet elé állíthatják az uniós döntéshozók a műanyagipart: néhány éven belül olyan kötelező újrahasznosítási arányt vezethetnek be, amelyhez egyszerűen nincs megfelelő mennyiségű és minőségű hulladék. A laikus számára mindez talán távoli problémának tűnhet, pedig a műanyag életünk szinte minden területén jelen van, hiánya pedig súlyos következményekkel járhat.

Egyre kevesebben firtatják, hogy napjaink egyik, ha nem a legnagyobb kihívása a környezeti krízis. Az emberiség számtalan módon befolyásolja súlyos, a saját fajunkra is visszaható módon környezetét az éghajlat átalakításától az élőhelyek pusztításán át a környezetszennyezésig. Utóbbi körbe tartozik hulladékaink természetbe eresztése.

Ha szemétről beszélünk, a többség tudja, hogy a műanyagok különösen problémásak. Ezen mesterséges anyagok rendkívül sokszínű csoportot alkotnak, általánosságban azonban elmondható róluk, hogy meglehetősen lassan – akár több száz év alatt – bomlanak le, olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek veszélyesek lehetnek az élő szervezetre, és önmagukban is képesek sérüléseket okozni, elég az elnyelt hulladék miatt elpusztult tengeri állatokra gondolni.”

Hozzászólás:

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük